TuInspiratie! Het plantseizoen is aangebroken.

Vanaf november gaat het plantseizoen van start. Dit loopt doorgaans door tot het einde van april, afhankelijk van de weersomstandigheden. 
Er zijn echter wel wat uitzonderingen, verschillen of bepaalde zaken om rekening mee te houden. Wilt u een plant in uw eigen tuin verplanten, koopt u een plant aan in een pot of niet?
Deze verschillen leiden in het beste geval tot verwarring, maar in het slechtste geval tot planten die zich niet voldoende kunnen ontwikkelen en afsterven.

We zetten enkele dingen alvast voor u op een rijtje.

Potplanten

Planten die in een pot worden gekweekt, ook wel containerplanten genoemd, kunnen het hele jaar door worden aangeplant. De wortels ontwikkelen zich in de pot, zodat deze niet worden beschadigd wanneer de plant uit de pot wordt gehaald. De plant kan dus gewoon doorgroeien wanneer deze de volle grond in gaat.

Volle grond, kluitplanten of planten met blote wortel

Planten die in de volle grond groeien, kunnen alleen uit de grond gehaald worden vanaf november tot uiterlijk eind april. In die periode is de plant in rust. Tijdens het verplanten worden fijne haarwortels beschadigd. Deze kleine wortels moeten dus opnieuw worden aangemaakt om voedingsstoffen en water uit de grond te halen.

Wanneer je een plant koopt in de handel, is deze reeds voorbereid op het planten. De planten worden op de kwekerij regelmatig verplant of de wortels worden gesnoeid om een compact wortelgestel te ontwikkelen. De planten kunnen gekocht worden met een kluit of met een blote wortel, afhankelijk van de grootte van de gekozen plant. Let erop dat planten met blote wortel niet te lang boven de grond blijven vooraleer ze worden aangeplant. Ook planten met een kluit moeten bovengronds beregend worden om uitdroging en dus sterfte te voorkomen.

Het ideale moment

Hoewel het plantseizoen dus een lange periode aanhoudt, zijn de herfstmaanden november en december toch het meest ideale om te planten en verplanten. Zo kan de plant tijdens de eerste maanden op zijn nieuwe plek helemaal op gang komen. Aangezien er nog geen nieuw blad of knoppen worden aangemaakt gedurende de gehele winterperiode, kan de plant alle energie steken in het aanmaken van nieuwe wortels. Wel opletten met vriesweer; als de grond bevroren is, zet je best geen planten in de grond.

Bij temperaturen tussen de 6° en 12° beginnen planten zich voor te bereiden op nieuw blad, groei en bloei. Wanneer het dus tijdens het voorjaar warmer wordt, is de plant reeds gedeeltelijk doorworteld. Ook is hij dan beter bestand om drogere en/of warmere periodes te trotseren zonder hulp. Het zal niet nodig zijn om continu extra water te geven.

Bodem

Om de plant een goede start te geven bij het aanplanten of verplanten, is een goede bewerking van de bodem en grondverbetering van essentieel belang. Elke plant heeft ook een specifieke groeiplaats of habitat. Verschillende factoren, zoals lichtintensiteit, wind, bodemsamenstelling, wortelconcurrentie van bomen, enzovoort, bepalen voor elke plant afzonderlijk de beste standplaats. Deze is bepalend voor de groei en ontwikkeling van een mooie plant. Laat je dus voldoende informeren hierover!